September 21, 2023
Korta dagar, kyliga temperaturer, rå natur och en mysfaktor som slår det mesta. Till dig som drömmer om vinterbröllop så finns det dock en hel del att klura på. Det kommer utan tvekan att vara oslagbart vackert, men det kommer även att krävas noggrann planering när du ska planera för ett vinterbröllop.
För att garantera snö till ert vinterbröllop behöver ni nog leta efter en bröllopsplats längre upp i landet. Stockholm bjuder på väldigt få snödagar trots vintertid och detsamma gäller städerna än mer söderut. Om drömmen om ett snöigt vinterbröllop + Stockholm (eller en stad som ligger relativt nära så som exempelvis Uppsala) så brukar februari vara mest snösäkert (tips!). Annars är ju givetvis fjällen ett säkert kort, men med lite research kommer du nog väldigt långt.
Vintern och vinterbröllop klassas som lågsäsong i bröllopsbranschen (förutom i städerna längst norrut som givetvis specialiserar sig på just vinterbröllop, exempelvis Ice hotel). Precis som på hösten så finns det en stor fördel med att ha sitt bröllop under lågsäsongen då möjligheterna att kunna boka just de leverantörer du drömmer om är väldigt mycket större.
Många herrgårdar och slott har på senare år försökt förlänga sina säsonger med att marknadsföra just vinterbröllop och erbjuder många gånger ett lägre pris i jämförelse med högsäsongen.
Vintern innebär väldigt korta dagar och en knapp handfull timmar av solljus att använda. Detta gör att ni noggrant behöver planera för er tidslinje till bröllopsdagen. Se till att vara klara med porträttfotograferingen innan solen går ner. Detsamma gäller en eventuell utomhusvigsel. Dagsljuset är A och O när det kommer till vackra bilder och detta är något er bröllopsfotograf kommer att trycka på när ni ska planera ert vinterbröllop.
Se till att ta med en varm jacka och riktigt bra vantar till porträttfotograferingen. Dessa kan du givetvis ta av under själva fotodelen, men att ha den tillgänglig och redo under pauserna gör att du inte blir alltför kall. Om du istället önskar att fotas med jackan på så kan du skaffa en snygg bolero eller en vit jacka i fuskpäls som passar fint ihop med brudklänningen.
Välj gärna en brudklänning med långa ärmar och se till att ha underställ. Om brudklänningen går hela vägen ner så kan du även se till att ha på dig varma sockor och skor. Finskorna kan ju vänta till vigseln och den efterföljande middagen och festen. Ytterligare ett trick är att införskaffa värmepåsar som du sedan fäster under klänningen för extra värme. Dessa kan även köpas i en mindre storlek för att stoppa in i både vantar och skor.
Extra foundation och puder kan även vara fiffigt att ha till hands då näsan kan bli lite röd i kylan. En extra flaska med hårspray skadar inte heller.
Ha i åtanke att det kan bli kyligt och att ni – beroende på hur lång vigselceremonin är – kanske bör ordna med filtar till era gäster. Eller varför inte något varmt att dricka när de anländer till vigselplatsen? Ett tips är även att ordna med eldfacklor runtomkring så att er gäster kan stå nära och värma sig.
Kyligare temperaturer betyder att ni behöver spendera lite mer tid till att fundera på hur brudföljet ska klä sig. Som brud kan det vara skönt att satsa på långärmat för att tackla kylan – eller lägga till en snygg bolero eller jacka i fuskpäls som värmer lite extra. Kanske är detta även något för dina tärnor? Välj gärna klänningar med lite tjockare tyg – bara en sådan sak kan göra att man orkar vara ute lite längre. Och varför inte skaffa snygga matchande boleros till de med?
Eldfacklor, marschaller, tomtebloss – maxa mysfaktorn och känslan av vinter! Servera varm dricka (varm choklad eller glögg) och varför inte bjuda upp till en fyrverkeri-show efter middagen eller köra en tomtebloss-exit?
Tips! Låt gästerna stå i led med tomtebloss när ni går ut från vigselceremonin eller efter middagen. Det blir fantastiskt vackra bilder. Köp gärna de som är extra långa och se även till så att gästerna tänder de ungefär samtidigt för bästa möjliga effekt.
Gästerna får något varmt att dricka inför utomhusvigseln på Noors slott
Färgerna för ett vinterbröllop brukar inte vara lika typiska så som ett höstbröllop. Dock så ska tilläggas att rött och vinrött ändå ofta är framträdande. Detsamma gäller även färger åt det kallare hållet så som blått/grått samt varmare färger så som beige/guld – beroende på vilket man gillar. Glöm dock inte att du i slutändan får göra precis så som du vill.
Tips! Glöm inte att höra med din florist om vilka blommor som klarar sig extra bra ute i kylan – och vilka blommor du bör undvika (även om du jättegärna skulle vilja ha de i brudbuketten).
Jag hoppas att du fått nyttiga tips som kommer att hjälpa dig på vägen nu när du ska planera ditt egna vinterbröllop.
Läs även: Bröllop på Noors slott (vinterbröllop)
Läs även: Vinterbröllop på Noors slott
Hej där,
Marzia Sarwar heter jag som driver Marzia Photography - en gravid- och bröllopsfotograf baserad i Stockholm som reser världen runt för att föreviga kärlekshistorier.
Intresserad av att boka mig som er bröllopsfotograf? Se mer av min portfolio eller kontakta mig.
Lämna en kommentar